Sirküler 2024 - 060
Hizmet Erbabına Pay Senedi Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlerde Ücret İstisnası Ve Ticari ve Mesleki Kazançlarda Günlük Hasılat Tespitine İlişkin 326 Seri No.lu GVK Genel Tebliği Yayımlanmıştır
27 Eylül 2024 tarihli ve 32675 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan 326 seri numaralı Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile teknogirişim şirketlerince hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası ve ticari ve mesleki kazançlarda günlük hasılat tespitine ve gelir vergisi matrahının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Hatırlanacağı üzere 28/7/2024 tarihli ve 7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2 nci ve 3 üncü maddeleriyle Gelir Vergisi Kanununda yer alan 17 nci ve 69 uncu maddeleri yeniden düzenlenmiştir.
Bu tebliğ ile söz konusu madde düzenlemelerine ilişkin olarak;
- Hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası uygulamasına ilişkin ve
- Ticari veya mesleki faaliyetlerde bulunan gerçek kişi mükellefler ve kurumlar vergisi mükelleflerinin Vergi Usul Kanununun 127 nci maddesi uyarınca tespit edilecek günlük hasılatlardan yola çıkarak hesaplanacak olması gereken hasılat tutarları ile beyan ettikleri hasılat tutarları arasındaki farkın %20’den fazla olması durumunda bahsi geçen mükelleflerin Kanunun 370 inci maddesi uyarınca izaha davet edilmesi ve izahın değerlendirilmesinin mezkûr madde uyarınca yapılmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Hizmet Erbabına Pay Senedi Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlerde Ücret İstisnası
GVK ’nun 17. maddesinde yer alan bu düzenlemeye göre ; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır.
Tebliğde istisna şartları şu şekilde belirlenmiştir.
(1) 193 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanabilmesi için çalışanlarına pay senedi veren şirketin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz olması gerekmektedir.
(2) Pay senetleri verilmek suretiyle sağlanan menfaatin istisnaya konu edilecek kısmı, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşamayacaktır.
(3) Söz konusu istisnanın hizmet erbabına pay senetlerinin verildiği tarihin içinde bulunduğu dönemde uygulanması esas olup bu pay senetlerinin belirli bir süre elde tutulması şarttır.
Hizmet erbabı tarafından iktisap edilen pay senetlerinin iktisap tarihinden itibaren;
- Üç tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı,
- Dört ila altı yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %75’i,
- Yedi ila on iki yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin %25’i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.
Ticari ve Mesleki Kazançlarda Günlük Hasılat Tespiti
Gelir Vergisi Kanununun 69 uncu maddesinde yer alan düzenlemeye göre , mükellefler nezdinde bir ayda 3’ten, bir takvim yılında 12’den az olmamak kaydıyla yapılacak yoklamalar neticesinde tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecektir. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın %20’den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanununda yer alan “izaha davet müessesesi” kapsamında izaha davet edilecektir
Her iki konuda da açıklama ve örneklerin yer aldığı söz konusu tebliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Lütfen Tıklayınız
Saygılarımızla